Røgalarmer

Røgalarmer

Røg fra en brand kan fylde en bolig på få minutter

Uden røgalarm kan du i tilfælde af brand blive røgforgiftet og sove ind i døden. Røgalarmen giver et kraftigt lydsignal, der vækker dig, og giver dig en chance for at komme ud. Du får nogle minutter foræret, og det er måske nok til, at du kan redde livet, eventuelt varsle og hjælpe andre ud.

Vigtigheden af at have røgalarmer understreges af, at det nu er et lovkrav, at der installeres røgalarmer på fast strømforsyning i alle nye boliger (etageejendomme som parcelhuse). I hver bolig bør der være mindst én røgalarm, men det er ofte nødvendigt med flere for at sikre en hurtig alarmering.

Det er ligegyldigt hvilken type bolig, du bor i, da det er møbler m.v., der brænder og giver røg- og brandspredning. Når det brænder, stiger den varme røg op til loftet i det rum, hvor branden begynder. Derefter spredes røgen røgen hurtigt i hele rummet og i to-planshuse går røgen via trappen til etagen ovenover. Det er derfor vigtigt, at røgalarmen altid sidder højt placeret.

 

Valg af røgalarm

Der findes et antal forskellige fabrikater og typer på markedet bl.a.:

- En grundmodel, hvor alarmsignalet går i gang, når røgen når til røgalarmen.

- En model, der kan sammenkobles med andre røgalarmer, så alarmsignalet i alle røgalarmer går i gang, blot røgen når til én af alarmerne.

- En model, der kan tilsluttes lysnettet.

Du bør være sikker på, at røgalarmen er godkendt og dermed afprøvet. Det kan du se ved, at den er Varefakta-mærket.

 

Børn kan sove fra røgalarmens hylen

Har du børn, der sover i den anden ende af huset, er det en god idé med serieforbundne røgalarmer. Det betyder, at alle alarmer går i gang, hvis én alarm påvirkes af røg. Mange børn op til 16 år sover nemlig videre, når røgalarmen går i gang, viser udenlandske videnskabelige afhandlinger i følge Dansk Varefakta Nævn. Det giver derfor tryghed, at forældrene bliver vækket med det samme, hvis der er røg i børneafdelingen.

 

Placering

Røgalarmerne skal placeres i loftet - mindst én på hver etage. De skal placeres således, at alarmen kan høres i alle soverum.

Du bør ikke placere en røgalarm i køkken og badeværelse eller umiddelbart uden for døre til disse rum, idet alarmerne vil gå i gang, hvis de påvirkes af stegeos eller damp. Hvis røgalarmen går i gang - uden at der er brand - så lad være med at tage batteriet ud, men vift i stedet med en avis, viskestykke eller lignende under røgalarmen indtil den stopper.

 

Afprøvning og vedligeholdelse

På røgalarmen sidder der en lille knap til afprøvning af alarmen. Hvis alarmen ikke går i gang, når du trykker på den, er batteriet dødt og skal skiftes. Inden batteriet dør helt, vil røgalarmen typisk ”bippe” jævnligt i nogle dage. Gør det til en fast vane at afprøve røgalarmen, eksempelvis hver den 1. i måneden. Det er også en god idé at udskifte batterierne én bestemt dag hvert år, som du kan huske. Vær opmærksom på, at der findes røgalarmer, hvor batteriet kan holde i op til 10 år. En gang imellem skal du også åbne røgalarmen og rengøre den indvendigt med din støvsuger.